Advokat til boligkøb
Når du går i gang med boligjagten og langsomt bliver klogere på boligkøbets faser og elementer, som du skal have styr på, kan det være en god ide at få hjælp fra advokat til boligkøb.
Skal man bruge advokat til boligkøb?
Når du har igangsat en dialog med sælger og mægler, skal du huske, at mægleren arbejder for sælgeren. Mægleren forsøger derfor at få den bedste aftale for sælger. En af de ting, som kan være værd at få med i købsaftalen, er et advokatforbehold. Det sikrer, at du først er bundet til aftalen, når du har fået en advokat til at gennemgå købsaftalen og godkende. Hvis du kontakter en advokat som skal stå hjælpe dig gennem købsprocessen, har du også en professionel, som varetager dine interesser i modsætning til mægler.
En advokat vil kunne hjælpe dig med næsten alt undervejs i dit boligkøb, men der er stadig ting, som du selv skal stå for. Nogle af de ting er snakken med forsikring og banken, samt at byde på de boliger, du er interesseret i, hvis ikke du også alliere dig med en mægler.
Det kan derfor være en god ide at få en advokathjælp gennem købsprocessen, selvom det ikke er nødvendigt. De fleste ejendomskæder anbefaler dog, at man søger hjælp fra en advokat. Så kan du være 100% sikker på, at der er styr på de juridiske elementer af dit boligkøb.
Elementer at have styr på
Købstaftalen
I en købsaftale indgås først og fremmest prisen, som er aftalt mellem dig og sælger. Derudover indeholder købsaftalen også el-, tilstands- og ejendomsrapport, lokalplaner og servitutter. Alt dette beskrevet i juridiske termer og begreber, hvilket kan være svært at forstå.
Købsaftalen udgør oftest mere end 100 sider med bilag. Det kan derfor være en rodet affære at få styr op alle forholdene. Derfor kan det være en god ide at få juridisk hjælp. Da du kan få en boligadvokat, som har erfaring med det, til at læse det hele igennem.
Tinglysning
Som køber er det dit ansvar at sørge for, at tinglyse ejendomsskiftet. Derudover er det en god ide, at du, inden købsaftalen udfærdiges, har styr på, hvilke tinglyste forhold boligen ligger under.
Besigtigelse af grunden
Det kan være fordelagtigt for dig at få grunden besigtiget. Så kommer der ikke nogle overraskelser efter købsaftalen er underskrevet, og du har overtaget grunden.
Skøde
Når alt i købsaftalen er på plads, er det dit ansvar som køber at få oprettet skødet. Både sælger og køber skal underskrive, hvorefter det overdrages til køber. Dette er endnu en af de ting, hvor det kan gøre det nemmere for dig at have en advokat på sagen, så det bliver oprettet korrekt.
Refusionsopgørelse
Dette er sidste punkt, hvor du som køber skal have en aftale på plads med sælger. Refusionsopgørelsen indeholder alle de poster, som sælger har betalt a conto eller forud, som nu skal overdrages og betales af dig. Refusionsopgørelsen vil typisk omhandle kontingenter, forudbetalt a conto el, vand og gas, oliebeholdning, renteindtægter/udgifter på det nye lån, ejendomsskat.
Pris for advokat til boligkøb
Det kan variere meget, hvad du skal betale for at få en advokat til at bistå dig undervejs i købsprocessen. Normalvis er prisen et sted mellem 6.000-10.000 kroner, hvis du får hjælp til det, som der anbefales. Grunden til forskellen ligger selvfølgelig i, at der kan være stor forskel på, hvor meget du ønsker at få hjælp til. Det er en generel holdning i branchen, at du som minimum gør brug af en advokat til at gennemlæse købsaftalen og hjælper med tinglysning og skøde. Ved nogle ejendomskæder kræver de, at du har en advokat til at hjælpe under boligkøbets afslutning.