Døren og din bolig

Hoveddøren er som regel boligens primære indgang. Den beskytter mod uindbudte gæster. Den holder varmen inde og kulden ude. Den kan holde en brand væk fra en opgang længe nok, til at folk kan nå at flygte. Den burde kunne holde både naboens madlugte og deres hunds gøen, ude af jeres hjem. Og så er det ofte, det første man ser inden man entréer boligen. Døren en utrolig vigtig del af ens bolig, og det kan derfor godt betale sig at give døren en ekstra tanke. Men hvad skal tænke på, når man nu skal til at vælge dør? 

Sikkerhed

Den første og vigtigste funktion som en dør udgør, er at den skal indikere en grænse mellem det udenfor, og det derhjemme. Når du kommer hjem fra arbejde, skole, en aften i byen, så kan følelsen af at kunne lukke og låse døren, give en ualmindelig ro i sindet. Du ved at når du er bag den dør, så er der ingen uindbudte gæster, der vil være i stand til at komme ind. 

Du skal dermed vælge en dør, som man ikke kan bryde igennem. Der er ikke nogen bankbokse, der ikke kan brydes op, hvis en tyv virkelig vil ind. Men ved at vælge en dør, som er blevet certificeret i henhold til diverse sikkerhedsstandarder, så kan man gøre det så besværligt, at en tyv hurtigt vil give op. Man skal huske på at en tyv gerne vil undgå opmærksomhed, så hvis personen skal stå og hamre og slå på en dør, for at komme igennem, så vil de hellere prøve at finde en anden lejlighed eller hus at komme ind i. Der er jo en grund til at tyve vælger at stjæle, i stedet for at arbejde, for føden. Så det handler om at få tyven til at arbejde så meget som muligt for at komme ind. Og hvis det er for meget arbejde, så dropper de det og går videre. 

Nogle af de metoder som man kan bruge, er at få en tre-punkts lås til sin dør. Det gør det mere svært at bryde igennem. Tyve vil som regel ikke prøve at dirke en lås op. De vil hellere prøve at bryde den op. Men hvis de både skal smadre døren i toppen, i midten og i bunden, så bliver det rigtig, rigtig svært for dem. Jo mindre areal der kan rives op med et brækjern, jo længere tid holder døren. Og jo større er chancen for at tyven løber sin vej, ligeså snart de hører noget de ikke bryder sig om. For at høre mere om tre-punkts lås, kontakt Brdr. Lauridsen, som kan svare eventuelle spørgsmål I måtte have om emnet. 

Sikkerhed

Branddøre der er brandsikrede, er certificerede i henhold til tests der har påvist deres standard. Standarden for en såkaldt BD30 dør er at det tager mere end en halv time for en brand i en lejlighed, at nå ud til opgangen. Den halve time kan gøre at beboere i de andre lejligheder, kan nå at blive advaret af brandalarmen og komme væk ved at løbe ned af trapperne, uden at de bliver fanget af ilden i opgangen. Den gamle brandklasser BD30 er i dag erstattet med det nye EI230. I daglig tale anvendes begrebet BD30 dog stadigvæk. 

Æstetik

Hvis man bor i en lejlighed, så er der som regel fra boligforeningen eller beboerforeningen, forskellige krav til hvordan en dør skal se ud. Nogle opgange kræves blot at have en dør i samme farve, andre skal have præcis den samme dør. Kontakt jeres beboerforening, for at finde ud af hvad kravene er for en yderdør, så undgår I at få pålagt at få den revet ned. 

Lyd, lugt og isolering

Døre skal udover de mere sjældne farer i indbrudstyve og brand, også holde de dagligdags gener, ude af boligen. Det inkluderer høje lyde fra naboer, lugt gener fra naboens madlavning, samt kulde fra opgangen. Når det kommer til lugt og kulde, så er det faktisk ofte igennem karmen, at det kommer igennem. Der skal man sørge for at det er ordenligt isoleret med rockwool eller anden isoleringsmateriale. Det foregår ved at det bliver lagt inde i den åbne karm, før at karm og dør bliver lukket til. Derved vil de beskytte imod de gener, uden at det kan ses. Selve døren skal også være i et materiale, som gør at den har en lav grad af lydgennemgang. Det måles i dB og den skal være så lav som muligt. Gode døre giver en lydisolering ned til 30 dB, og det giver en dejlig rolig atmosfære inde i boligen.